ХИГИЕНА НА ЖИВОТА

   Веднага ще си помислите, сега какво е това?
Всеки, ако пожелае да има хигиена на живота, включва няколко неща. Грижи за хранене, спорт, душата, облекло.

   Най- важна е хигиена на храненето! И това съвсем не е да си мием ръцете или да бъде чисто в кухнята, а с какво се храним. Не всичко, което се предлага от търговците на храни, трябва да е на масата ни. Най- важно е да знаем какво и как да консумираме. Разбира се, че това си е цяла наука, но не е необходимо да я изучим цялата, за да разберем, кое е полезно и кое не до там вредно. Ако това успеем да научим децата от малки, е най- големият успех, който ще постигнем при възпитанието, защото е първата стъпка към следващите важни неща от хигиена на живота.
   И защо е най- важно храненето? Защото е най- важно за здравето! Нима не си пожелаваме винаги на първо място, здраве. А как ще го постигнем, ако сами не се грижим за него. Не са малко храните, които предизвикват хранителни отравяния, готовите храни със стари мазнини, за които няма човек да не знае, за канцерогенното им действие и не винаги, веднага с видим признаци, а като червейче, което изяжда вътрешността на дървото, затлъстяване, диабет и др.
http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/24037-nai-kancerogennite-hrani/
   Това, че светът се върти около масата се вижда на всички сбирки, празници, ежедневно. Вярно е, храната ни дарява живот, но неправилното хранене води до неправилен метаболизъм- обмяна на веществата, а това към сърдечни проблеми, дискомфорт…, тялото реагира с болести, с които трябва след това да се борим, понякога цял живот, болести, които сами сме си причинили, с безразборно и неполезни храни. А колко е по- лесно предварително да знаем, как да се храним правилно, не да натоварваме организма си, а след това, да го спасяваме, което е по- трудно. И защо са учените, които се занимават с науката – Правилно, здарвословно хранене, ако не са ни в помощ. За оправдание, че се грижат за качеството, предлагат еко храни, на които гледаме скептично.
   Не по-маловажни са лекартсвата, които понякога с лека ръка приемаме, без да сме информираме за тяхното положително и отрицателно въздействие. Няма такива лекарства, които да са само с лечебен ефект, дори антагонистите не се знаят и от самите лекари, при това главоломно развитие на фармацията.

   Хигиена на здравето, зависи не само от храненето, а и от спорта! Движението е
важно за правилното храносмилане дори и на правилното хранене. Защо гимнастичките имат изящна походка, стойка, излъчват красота. Не е необходимо да сме точно като тях, но всеки спорт има принос към здравето. Тялото ни ще е благодарно и на една продължителна разходка или минимални, дори без усилия, движения за деня.Зависи от възрастта! Активният спорт разбира се е най- удачният вариант и гаранция за хубава фигура, за каквато всеки си мечтае, закалка, устойчивост, важни против голям брой род болести. Но дори да не е със състезателна цел, важно е да се спортува, да се започне навреме, от малки, не след като е наложително, постиженията са много трудно успешни.
   Обездвижването е вече голям враг на нашето тяло! „Ръждясва“, „скърца“….

   Душеваната хигиена, тя най- трудно се постига. Ако няма хигиена на храненето и здравето, духът ще страда. Здраво тяло, здрав дух! Хигиена на душата, дали тя не е най-важна? И от старо време се знае, че много болести са на „нервна почва“. Това не се е променило и до днес. Нарушената психика наистина е причина за сериозни заболявания, сърдечни, мозъчни. Ако сме в стрес здравето ни е застрашено! Спасението е в самоконтрол, игнориране на хора, събития, от които очакваме не положителни емоции. Душата е неразгадаема, като вселената. Какво е да си отвориш душата, да си искрен, получава ли се или се постига, сам със себе си. Мисленето ни за добри взаимоотношения към близките, приятели, в обществото, не идва от само себе си, това се възпитава от детска възраст.
   Трудно се избира правилният партньор, но ако спазваме гореспоменатите хигиени на живота, вероятността е по- голяма, да го преосмислим правилно. Защото вече имаме ред и контрол над живота си. Родителите и хората, които добре ни познават, помагат правилно в избора ни, защото знаят нашите възможности, значимост! И без сантиментални пристрастия, а като личност, човек. Подценяването както и надценяването са лош съветник в избора на прятели. Критикуване, неодобрение от наша позиция, но дали този, когото нападаме е имал равнопоставени условия на живот, нашето възпитание, образование, морал. Получил ли е семейната обич или бури и ветрове, и по пътеката – училище, следване, работа, любов… Струват ли си усилията за промяна или направо замяна.

   Хигиена на облеклото. И да напомня, не става въпрос, дрехите да са чисти, а какви. И не до там цветово да си съвпадат- нека има контраст, но коя дреха ни отива на фигурата. Да се научим, да имаме усет, да не изглеждаме смешни в очите на околните. Иска ни се да носим дрехи, които ни харесват, но те съвсем не са за времето, събитието, фигурата, възрастта. В магазините има само търговци, но не и дизайнери, които биха помогнали, ако сами не умеем да се справим и си пълним гардероба с неправлен избор. Да прояваваме естетика в облеклото, която ни показва какви сме.По дрехите посрещат,по акъла изпращат!
   Тук е мястото и на козметиката, толкова индивидуална и така променяща нашата визуална представа за личността.Това вече е изкуство, да изглеждаме красиви, повече отколото сме, за необходимото ни самочувствие.

Това са най- важните грижи за всеки, който иска да има хигиена на живота си. Може би ще си допълните и други показатели, всеки за себе си, кое му е важно.

Published in: on August 30, 2016 at 10:21  Kommentar verfassen  

The URI to TrackBack this entry is: https://mamaleone.wordpress.com/2016/08/30/%d1%85%d0%b8%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: